Yle julkaisi eilen uutisena listan ammateista joissa on nyt eniten eniten työttömiä. Lista on luultavasti hyvin kiinnostava niille, jotka miettivät omaa koulutusta, alan vaihtoa tai muuten vain eri alojen tilannetta.

Minusta uutinen ei sisältänyt kuitenkaan tarpeeksi tietoa asiasta. Työttömien jakautuminen olisi ollut kiintoisa seikka vapaiden työpaikkojen jakautumisen maamme sisällä. Yhdestä uutisesta alallaan työtön, opiskelija tai kuka tahansa muu olisi voinut saada paremman käsityksen vallitsevasta tilanteesta. Ei välttämättä tarvitsisi voivotella tilannetta, jos tietäisi kuinka toisella puolella maata voisi olla, vaikka krooninen pula ns. oman alan tekijöistä.

Mutta annetun tiedon perusteella ei välttämättä ole perusteita muuhun kuin pessimismiin omaa alaa kohden. Joten miten olisi vastapainoksi optimismia aloista, jotka ovat osuudeltaan työllistäneet huomattavasti ihmisiä? Vai onko työttömyyden vähenemisen takana eräänlaista ihmisten pompottelua koulutuksesta toiseen tilastojen parantamiseksi?